Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2010 12:54 - В българския Ориндж каунти не плащат данъци
Автор: ataka Категория: Политика   
Прочетен: 1848 Коментари: 0 Гласове:
0



  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  Проверката на НАП показа, че нашенските богаташи регистрират резиденциите си като офиси, за да си спестят разходи
НАП започна проверки от въздуха кой живее в скъпарските имоти в цялата страна. Оказа се, че от години съществуват цели незаконни селища, а повечето баровски палати нямат акт 16 и съответно не са декларирани пред общината. В същото време данъчните се увериха, че всички те се ползват. Редица от именията са регистрирани като фирмени офиси, за да се избегне плащането на данъци и такси. По искане на Националната агенция по приходите пилотите от правителствения хеликоптер снеха GPS координатите на десетки скъпи имоти в Бояна, Драгалевци, Симеоново, Бистрица и Панчарево, заради многото луксозни вили с тенис кортове, футболни игрища, частни пътища, басейни и дори хеликоптерни площадки. След като обиколи кварталите на богатите в столицата, НАП продължи своята проверка по въздуха и над Пловдив, Черноморието, Търново, Арбанаси. Действията на данъчните провокираха прокуратурата и агенцията за строителен контрол да се самосезират и да започнат проверки на баровските имения.
Взатворен комплекс край езерото Панчарево живее вдовицата на боса на ВИС Георги Илиев. Жилищен блок се обитава от сочения за наркобос Христофорос Амантанидис-Таки, срещу когото има издадена европейска заповед за арест. Кооперацията впечатлява с внушителните си размери, по-високи от максимално допустимото по градоустройствен план строителство в тази част на София. Данъчните огледаха отвисоко и сараите на Ахмед Доган в Бояна. Партийният лидер ще бъде глобен от данъчните служби, заради неплатени навреме данъчни задължения и закъсняла регистрация по ДДС. Една от най-внушителните резиденции като архитектура е

постройка, напомняща Белия дом, само че
в Панчарево
За разлика от резиденцията на американския президент, тази е частна. Разследване на Нова телевизия показа, че собственик на частната резиденция е фирма "Средец", специализирана в строителство на сгради от висок клас. Фирмата стана известна след трагедията с рухването на сградата на улица "Алабин" в София, при която загинаха две момичета. Падналата сграда е била собственост на фирма "Средец", която я продава на новия собственик "Хрисома". Четири години след нелепата смърт на двете момичета, разследването приключи, а резултата - виновни няма. Според Илиян Колев, изпълнителен директор на "Средец", шикозното имение се отдава под наем. Кой живее там обаче остава фирмена тайна. Справка в търговския регистър сочи, че в съвета на директорите на фирмата, собственик на частната резиденция, е 25-годишната Анна Пенгезова, дъщеря на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Името й доби публичност преди два месеца, заради скандала с имотите на деца на магистрати в Приморско, получили право на строеж в приморския град като крайно нуждаещи се. Анна Пенгезова се оказа едно от магистратските деца, сдобили се с право да строят по морето за жълти стотинки. Пред Нова телевизия Пенгезова обясни, че е била поканена за член на съвета на директорите. Тя отрече баща й, като висш магистрат, да има връзка с назначението й във фирмата, чиито мажоритарен собственик е известният столичен адвокат Венцислав Стоев. Самият той отрече евентуален конфликт на интереси и обясни, че не е страна по дела, които се гледат от председателя на Апелативния съд. Веселин Пенгезов заяви, че не знае къде работи дъщеря му и че дори и да има такива дела, те не се решават лично от него, а от съдебен състав с още двама съдии. Според мажоритарния собственик, фирмата ползва резиденцията си за фирмени цели, а не за жилищни нужди.
Същевременно говорителят на данъчните Росен Бъчваров заяви пред Нова телевизия, че гигантска част от тези недвижими имоти са декларирани като фирмена собственост, строени са по този начин, но се ползват от членовете на семействата на собственици или съдружници в тези фирми. Това само по себе си е данъчно нарушение и води до корекция на ползвания вече ДДС кредит. В София само една от къщите, които данъчните са заснели, е официално обявена в регистрите на общината. "Някои от големите имоти, които фотографирахме в София, за общината реално не съществуват по документи. Те са физически построени, но реално ги няма в регистрите на общината и никой не плаща местни данъци и такси", обясни говорителят. Сравнително малка част от къщите са собственост на физически лица, обясни още той. При част от тях се наблюдава парадоксални ситуации -

работят на минимална работна заплата,
а имотите да струват 6-7 цифрени суми
Според шефа на НАП Красимир Стефанов имотите се водят на фирми, за да могат да ползват данъчен кредит за построяването, а след като започнат да се обитават всички режийни разходи като ток, вода, телефон, охрани, чистачки, обслужващ персонал, минават като разходи на фирмата и съответно стопяват неправомерно данък печалба.
Една внушителна сграда, която от високо изглежда като космически кораб, също е регистрирана на фирма и затова собственикът й е ползвал данъчни облекчения, показа проверката на Нова телевизия. Сградата е на съпруга на бившия екологичен министър и депутат от НДСВ Долорес Арсенова. Тя потвърждава, че къщата е на фирма, в която акционер е нейният съпруг. Проверката на телевизията показа, че имотът от 2013 кв. м в Бояна е закупен само за 40 764 лева при десетократно по-високи пазарни цени. Тоест, семейство Арсенови е платило по-ниски данъци и такси при покупката му. След това Арсенови продават имота на фирма "Билмарс" ЕООД. Нейн управител е Арсен Арсенов, съпруг на Долорес Арсенова, т.е. той продава имота сам на себе си и е едновременно продавач и купувач.
От Националната агенция по приходите ще проверяват дали при тази схема за препродажби е извършено данъчно нарушение.
Друг огромен имот с хеликоптерна площадка в полите на Витоша е регистриран на фирма на бизнесмена Николай Банев. За Нова телевизия Банев, който само преди месец се оплака пред медиите, че кризата го е свалила от самолет на "Майбах", уточни, че целта на имота е да стане 7-звезден хотел-резиденция.
Парцелът на друго тузарско имение е собственост на алкохолен бос като физическо лице. Сградата над него обаче е собственост на фирмата му. В двора на къщата има детска площадка, което според данъчните е основание за проверка дали луксозното имение наистина се ползва за офис или за жилищни нужди.
Проверка предстои и на конната база до Кремиковския манастир, собственост на братята Дамбовци, обвиняеми по делото Октопод. Проверката на журналистите установи, че горите са придобити чрез замяна на 242 дка от държавния горски фонд с 262 декара частни гори в провинцията. Заменката е станала на 28 декември 2005 г. Пламен Стоянов-Дамбовеца заяви пред Нова телевизия, че парцелът е трябвало да послужи за конната му база.
Всички ние сме си затваряли очите пред незаконните постройки в София, призна главният архитект на столицата Петър Диков. Неофициалната статистика сочи, че само в София незаконните сгради са 4000. След акцията на Националната агенция по приходите общината ще санкционира собствениците им и те ще бъдат обложени с данъци. По предварителни данни на НАП има формални собственици на луксозни къщи, чиито официални доходи са в размер на минималния осигурителен доход. Съществуват и множество луксозни имоти, които се използват, но нямат валидно разрешение за ползване и изобщо не са декларирани пред общината.
Освен преките ползи за фиска от укрити ДДС, данък печалба и подоходни данъци, виждам и огромен потенциал за общинските бюджети, защото

голяма част от тези имоти не са декларирани в общините,
посочва изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Време е да ограничим превърналото се в национален спорт в последните 20 години масово укриване на данъци, добавя той.
Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до осем години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда.


Тагове:   Ориндж,   данъци,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ataka
Категория: Политика
Прочетен: 1298520
Постинги: 162
Коментари: 388
Гласове: 104
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930