Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2010 11:03 - АТАКА иска всички вероизповедания у нас да служат на български език
Автор: ataka Категория: Политика   
Прочетен: 698 Коментари: 0 Гласове:
0



18.10.2010

Строг контрол на документите от духовна академия или училище от Арабския свят поиска депутатът Борислав Стоянов

АТАКА предлага в Закона за вероизповеданията да залегне изискването във всяко изповедание освен на майчин език религиозните служби и богослужеби книги да бъдат преведени и разпространени на български език. Това заяви народният представител на патриотите Борислав Стоянов, който е член на парламентарната Комисия за правата на човека и вероизповеданията.
"Огромен е проблемът със службите и богослужебните книги, които са само на чужд език, в случая арабски, и така на практика остават неразбираеми за преобладаващата част от хората. Това се отнася най-вече за мохамеданите у нас. Проведох много срещи с българомохамедани през последните месеци, включително учители, журналисти, издатели на вестници, и се убедих лично, че огромна част от тях ще подкрепят изцяло тези допълнения в закона", заяви Борислав Стоянов. "Опираме и до опасни тенденции, които касаят националната ни сигурност. Не е тайна, че от десетилетия пантюркизмът се опитва упорито и надменно да инфилтрира своята теза, че няма разлика между религия и народност, сиреч "всички мюсюлмани са турци". Така постепенно се прави опит за откъсване от родината на огромни части, най-вече от Родопите, с помощта на исляма, след като дори ятаганът не е успял да стори това. Точно затова и днес, колкото и да е абсурдно, мохамеданите у нас нямат пряк достъп до написаното в Корана, тъй като той не е достъпен на български език и така се превръщат в лесно манипулируеми мишени за различни имами и молли, които могат да го тълкуват така, както им изнася. Да не говорим за т.нар. Коран-курсове, където малки деца са принудени да наизустяват по цял ден пасажи на напълно неразбираем за тях език. По този начин попадат под психологическата обработка и зависимост от неясно точно какви проповедници от най-ранна възраст", заяви Стоянов.
"Много важен е и проблемът с неясния статут, произход и образователен ценз на т.нар. проповедници на исляма, ходжите и имамите", разкри депутатът на патриотите. В новия Закон за вероизповеданията на АТАКА ще залегнат текстове, които да поставят конкретни условия за образователен ценз на тези проповедници, каквито в момента няма. Законово трябва да бъде уреден и въпросът с лицензиране на техните документи, получени от съответната духовна академия или училище. Това трябва да бъде право и задължение на държавата. "Сега никой не може да каже всъщност откъде точно произхожда документът, който представя даден проповедник, ако той например казва, че е завършил духовно училище някъде в Арабския свят. Теоретично той може да се е обучавал при Осама бин Ладен. Остава открит въпросът какво точно проповядва въпросният емисар. Отдавна имаме много примери, подкрепени с факти, че под благовидната маска на проповедници на Корана сред българомохамеданите вилнеят полуприкрити или напълно явни апологети на крайни радикални ислямистки учения и секти, пропагандиращи както тероризъм срещу "неверниците", "гяурите", така и агитиращи за разделяне на целостта на държавата ни, което е пряка заплаха за националната ни сигурност", твърди Борислав Стоянов.


Тагове:   атака,   НАС,   език,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ataka
Категория: Политика
Прочетен: 1295385
Постинги: 162
Коментари: 388
Гласове: 104
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031