Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2010 15:31 - Кабинетът на Радославов връща исляма в покръстените Родопи
Автор: ataka Категория: Политика   
Прочетен: 2480 Коментари: 0 Гласове:
2



24.11.2010 Срещу предателството си правителството получава изборна подкрепа от турската етническа група в парламента

Препечатваме откъси от излязлото през 2010 г. второ допълнено издание на труда на ген. полк. Димитър Стоянов "Заплахата, Великодържавният национализъм и разузнаването на Турция против България". Авторът е най-дългогодишният министър на вътрешните работи на България (1973-1988г.) и един от основните му приоритети бе контраразузнавателна и разузнавателна работа срещу главния противник на нашата държава - Република Турция, и нейните разузнавателни органи, които водиха и водят непрестанна активна подривна и шпионска дейност против България.

Независимо от невероятния си темп движението за покръстване в Родопите среща сериозни препятствия по пътя на своето разгръщане. Най-голяма роля в съпротивата срещу възродителния процес играе турското разузнаване. То действа тук чрез създадената от него агентурна мрежа, за което съдейства и тогавашният военен аташе в турската легация в София - Мустафа Кемал. Доколко е силна тази организация, свидетелства известният македонски деец от онова време Петър Чаулев, който в писмо до министър-председателя д-р Васил Радославов пише: "Господин министър, считайки се за достатъчно компетентен да зная що значи тайна организация, ще Ви кажа, че турското население в Гюмюрджинския окръг е така добре организирано, щото пред моите очи това представлява като един човек." Една от формите на борбата против движението за преименуване и покръстване, е разгръщането на широка нелегална кампания за изселване на българите-мохамедани в Турция, понеже били правоверни и за да спасят вярата си. Бягството през границата приема значителни размери.
След погрома на България в Междусъюзническата война и подписването на мирния договор сред населението от Родопския край

протича бърза
реислямизация

Тя е последица от предателската политика на д-р Васил Радославов и неговата Либерална партия, която отменя покръстването и разрешава възстановяването на арабско-турските имена на българите-мохамедани, поради конюнктурни изборни съображения. Срещу това правителството получава подкрепата на тюркоезичните депутати, организирани в отделна парламентарна група, създадена на етническа основа. Така Либералната партия си осигурява мнозинство в Народното събрание и създава еднопартийния си кабинет. С този печален предателски ход за дълго време е срината създадената през 1912 г. и 1913 г. благоприятна нагласа у българите-мохамедани да търсят и реализират своята българска идентичност. Българските власти и Православната ни църква провалят един уникален шанс с историческо значение за българската нация. Неуспехът се дължи на политическа незрялост, несъгласуваност в “Действията на църквата”, правителството и военното командване. Важна роля играе и поражението на България в Междусъюзническата война. Към това трябва да се прибави натискът на Турция, Англия и Германия, както и политиката на правителството на В. Радославов, което предпочита "приятелството" на Турция.
На туркофилската реакция в страната тогава е дадена свобода да вилнее. Така за кратко време всичко изградено с много труд и усилия е сринато. Огромно мнозинство българи-мохамедани са върнати обратно в мохамеданската религия и са възстановени арабско-турските им имена. На възродителния процес в общонационален мащаб е нанесен сериозен удар.
През лятото на 1913 г.

турски войски навлизат отново в Източните Родопи

Башибозуци залавят в Златоград инициаторите за преминаването към православието и за преименуването и ги малтретира. Убит е Борис Хакьов; брат му е подкаран към Кърджали. За него Антон Страшимиров отбелязва: "Той бил дълго придумван от тамошните ходжи да се върне към вярата си. Но защото и тук отказал, младият и буен помак бил публично обесен сред Кърджали." Очевидци твърдят, че той и пред бесилото извиква: "Българин съм роден, българин ще умра."
Турското разузнаване добре се възползва от пагубната политика на българските правителства.
Борбата между двете тенденции сред българите-мохамедани в Родопите през 20-те и 30-те години се развива с променлив успех. Това кара турското разузнаване да разгърне широка дейност в тази част на страната. Организацията "Туран", която до разтурянето и през1934 г. работи само в пределите на т.нар. Стара България, пренася дейността си и сред българите-мохамедани. В градовете Смолян, Кърджали и в някои ключови села като Доспат са създадени силни центрове за турска националистическа пропаганда. В тяхна помощ се озовават върнати от Турция известни личности от този край, отдавна изселили се от България. В края на 30-те и началото на 40-те години именно в този регион борбата за или против турската асимилация на местното население е най-остра.


Тагове:   Родопи,   кабинетът,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ataka
Категория: Политика
Прочетен: 1295376
Постинги: 162
Коментари: 388
Гласове: 104
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031