Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2010 14:48 - Неграмотност и висока смъртност ни връщат в 19 век
Автор: ataka Категория: Политика   
Прочетен: 1323 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 09.11.2010 14:49


9.11.2010г. Докато бившите партньори от блаженопочившата тройна коалиция ни засипват с хвалби колко хубаво сме си живели под крилото им, една /поредна/ статистика разби на пух и прах розовите им басни. Проучването е извършено съвместно от Българската стопанска камара, НЦИОМ и Агенцията по заетостта за периода между 2005-та и 2009-та година. В него са използвани данни и от Националния осигурителен институт, Евростат и ЮНЕСКО. Картината в икономиката и пазара на труда, която ни завеща "славното" управление на триумвирата Станишев - Доган - Сакскобурготски, е почти апокалиптична. И ако нещата в тези сфери не се променят бързо и ефективно, след около 15 години ни очаква "сияйното" бъдеще да се превърнем в колониална държава / не че и сега няма признаци за това/ и да се издържаме главно с помощи от Европейския съюз. Което пак ще бъде за наша сметка, защото е добре известно, че безплатен обяд, особено в икономиката, няма.
Нарастваща масова неграмотност, ниска квалификация сред големи общности, висока смъртност /включително сред младите хора и тези в активна трудова възраст/ е на път да ни върне във времената на манифактурата. По същия начин продажните, крадливи и отчайващо некадърни "бащи" на криворазбраната ни демокрация доведоха българското земеделие до магарешката тяга и ралото, а половината от нашата златна земя, вместо да ражда, днес е пустиня. Всеки пети гражданин на страната до 24 години няма и средно образование. Същото се отнася до близо сто хиляди безработни от общо 335 000, регистрирани в бюрата по труда, отделно са нерегистрираните. Близо 70 процента от последната цифра са без специалност и квалификация. Коефициентът на заетост при нискообразованите достига критичните 11,2 на сто, за разлика от висшистите - 72,7. И още: при над 84 процента от неграмотните или полуграмотни семейства, децата също остават такива и просто не учат. За какъв баланс в икономиката може да говорим, след като от 2,4 милиона работещи хора у нас само близо една трета произвеждат някакъв продукт. След като 60 процента / между тях и хора с висше образование/ са заети в търговската сфера - бармани, сервитьори, снабдители, шофьори, продавачи. Така голяма част от интелектуалния потенциал на нацията всъщност е зает в обслужващата сфера и услугите, в непроизводителни сектори - което не ни прави и не може да ни направи конкурентно способни на никой пазар. Още по- малко на европейския, където умните, със стратегическо мислене правителства и бизнесът години наред влагат огромни инвестиции за развитие на високите технологии и най-модерни производства, в образованието и науката. Докато у нас масовата неграмотност и липсата на квалификация спъват развитието на бизнеса, блокират и чуждите инвестиции, защото западни и други мениджъри отказват да влагат парите си там, където интелектуалния потенциал стои далеч по- ниско от техните изисквания и програми. Това потвърждават и шефовете на 580 наши фирми, ангажирани с въпросното проучване.
Преди време вестник "Атака" публикува едно прогностично изследване на западни социологически агенции, между тях и Евростат. Според него демографският срив в България придобива катастрофални мащаби. И ако не бъде блокиран, след около 20 години 40 процента от младите хора ще бъдат от цигански произход, т.е. полуграмотни, неквалифицирани и по традициите в тази общност - без каквато и мотивация да се образоват. Публикувахме и друго проучване - на ЦРУ, където картината за нас е също така катастрофална. Само за 20 години населението на страната е намаляло с близо 1,5 милиона човека /една част заминали за чужбина, другата пък отишла в един вероятно по-добър свят - в отвъдното/. Това е абсолютен рекорд спрямо положението във всички останали бивши социалистически държави, които по- този показател са далеч зад нас. България се обезкръвява и губи главоломно своето сиво вещество - за десет години десетки хиляди наши висококвалифицирани специалисти и учени я напуснаха, за да работят за чужденците - лекари, физици, микробиолози, биохимици, компютърни специалисти, инженери, експерти в областта на високите технологии. И тази тенденция се запазва, в някои сектори дори нараства. А има и други стряскащи цифри: огромни райони от държавата ни се обезлюдяват или циганизират. При управлението на тройната коалиция от административната й карта са изличени 81 селища, заради безработица и липса на всякакъв поминък населението се насочва към София и по-големите градове.
Всичко това е само един мрачен щрих от т. нар. преход, който ни хвърли в 20-годишна перманентна криза, съпроводена със съзнателно разрушаване на икономиката и разграбване на националните богатства. Една безумна управленско-престъпна вакханалия, представяна за демократични реформи, лишена от каквито и да било приоритети за развитието на страната. Резултатите от нея личат и в изследванията на една дузина авторитетни чужди агенции и анализаторски звена през последните години, в които името на родината ни стана нарицателно като най-бедната и най-корумпираната в рамките на Европейския съюз. Има и още един момент, удобно позабравен от някои политикани и пишман-държавници. Става дума за небезизвестният план на американците Ричард Ран и Роналд Ът, доведени в София от покойния Андрей Луканов, за да набележат подробно пътищата за тоталното съсипване на България. Вече 20 години, със съучастието на нашите послушни, корумпирани и интелектуално безпомощни правителства, той се изпълнява и данните от цитираното по- горе проучване, са част от последствията при неговото прилагане. И вместо да се залъгваме постоянно с някакви илюзорни , ялови "реформи", време е да прочетем внимателно убийствените страници на нашия криминален преход и да си извадим съответните поуки. Ако можем. И ако искаме честно да осмислим прекалено тъжното им съдържание.



Гласувай:
1



1. liliyanaandreeva - На тази земя няма държави,а само цигански махали...
09.11.2010 16:09
ДЪРЖАВА = ДЪ . Р . Жа в А = 42 кв.км . 4 региона . 31 квадрата + 8 кв.км = 5216 кв.км - това е архитектурен план на екологичен календарен град - държава за 190 080 жители.В целия свят могат да се построят 21 000 града, в Европа - 2100, а в България - 21 града.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ataka
Категория: Политика
Прочетен: 1298510
Постинги: 162
Коментари: 388
Гласове: 104
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930