Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2010 12:16 - Волен Сидеров: ДА РАЗБИЕМ МАФИЯТА КАКТО В ИТАЛИЯ ПРЕЗ 90-ТЕ
Автор: ataka Категория: Политика   
Прочетен: 1093 Коментари: 0 Гласове:
0



24.11.2010 - Господин Сидеров, не ви ли прави впечатление, че напоследък има прекалено много говорене и прекалено малко факти. Имам предвид целия тоя скандал, в който ВаньоТанов обвинява Румен Петков, след това се намесва и Цветан Цветанов. След това пък Петков обвинява самия Цветанов, че е правил разработки за Танов и т.н., и т.н. Само думи, без никакви доказателства.
- И след думите трябва да дойдат делата. Затова призовах веднага главния прокурор да поиска имунитета на Румен Петков, за да може да започне едно обективно и пълноценно разследване и да може да се види какво е вярно във всичко това, което се говори.
- Според вас какво е вярното?
- Е, аз не мога да изпреваря разследващите дейности, затова пледирам да бъде започната една такава проверка. И в парламента предложих пред журналисти на трибунка главната прокуратура да се самосезира, защото думите на Ваньо Танов бяха много сериозни и тежки. Намесата на вътрешен министър в наркопазара, въобще в мафията е едно много тежко обвинение и би трябвало моментално да последва действие от страна на прокуратура и на МВР, за да се види за какво става дума. Ако разсъждаваме логично, мафията и подземният свят бяха създадени от червената върхушка след 1990 г. Чрез силовите групировки беше поставено в страх и подчинение на практика цялото население. Не можа да се развие нормален бизнес в България, всичко беше подложено на рекет, в една гангстерска обстановка и това започна да се приема дори за нормално в един момент, което беше за мен най-голямата перверзия на прехода. За всичко това имат вина точно руменпетковци, които бяха създатели на тези групировки, а не старата ми леля от Малко Търново. Съвсем логично е те да поддържат връзка с тях. Даже по времето, когато Петков беше вътрешен министър, имаше един каламбур какво означава МВР - "Маджо вика Румен". От парламентарната зала съм казвал за Румен Петков доста неща. Това е една фигура, която за мен е свързана точно с най-мрачните и най-неприятните характеристики на прехода. Една фигура, която и в самото БСП я познават като свързана със създаване на черни каси, парични потоци към партията и към лични джобове и т.н. Имаше големи афери още някъде 1993, 1994, 1995 г. името му беше замесено в ликвидация и, хайде да го кажем направо, обир на банки тогава, когато се раздаваха пари.
- Но както се вижда, това не е довело до някакви кой знае какви резултати.
- Това не доведе до резултати, т.е. да бъде разследван и осъден. Петков винаги е бил сред властващите, дори когато БСП не е управлява пряко - дали ще е близо до президента, както е в момента, или ще е замесен в някакви кръгове, които остават като недосегаеми. Така или иначе, този път трябва да има резултат. Аз дори стигнах до идеята да поканим на изслушване в комисията за ДАНС както бившия министър Румен Петков, така и Ваньо Танов, и участниците в срещата на "Спартак" Алексей Петров и т. нар. братя Галеви. За да изясним тази среща, защото в нея има огромни парадокси: вътрешен министър, който е политическо лице, отива да се среща като най-обикновен оперативен агент с хора, които в същото време са разработвани. Това е огромно недоразумение. Би трябвало специалистите от системата да се произнесат - това редно ли е, нередно ли е.
- Е, Петков си понесе отговорността за това нещо - раздели се с поста си заради тази среща.
- То и защо точно се раздели с поста си остава неизяснено - Станишев трябва да отговори. Но в тази среща има доста за изясняване, защото самият Петков твърди, че Алексей Петров бил написал рапорт за нея като служител на НСС. В работното дело на Алексей Петров, което получихме в комисията за ДАНС, нямаше подобен рапорт. Така че нещо се крие: дали е в МВР и затова не е в ДАНС, кой го пази, затрит ли е? А от един такъв рапорт бихме разбрали какво точно е станало.
- Как си обяснявате изчезването на СРС-та тогава?
- Ами това пак е въпрос на разследване. Не знам защо в тази сфера проверките и разследванията на службите на МВР удрят в стена. Ето например по делото "Галерия" комисията за ДАНС направи становище с много тежки заключения. По времето на Сертов ДАНС е била използвана буквално като наказателна бригада. След изслушване на доста хора установихме, че там са били правени нарушения начело с шефа на самата агенция и нашето становище го изпратихме в прокуратурата. Това можем да направим като парламентарна комисия. От прокуратурата получихме един казионен отговор, че не намерили данни някой да е нарушил закона и прекратяват проверката срещу неизвестен извършител. Ами ако няма санкция за служителите на ДАНС, които грубо са нарушавали правилата, действали са буквално като силоваци и гангстери в някакви моменти, като са подслушвали журналисти, общественици, политици включително, то много лесно може да се изкуши и някой служител да започне да събира информация, да я използва за рекет, да я продава и т.н. Това ме тревожи и плаши, защото през годините на прехода се оказа, че тези институции, които би трябвало да са гарант на сигурността на гражданите, много често са били преплетени със самата престъпност. И ако това нещо не го прочетем и разчистим, няма да има реформиране там.
- Ама вие надявате ли се наистина, че тези, които ще дойдат на изслушване в комисията ви, ще си признаят всичко?
- Надявам се, иначе не бих действал, то какво друго може да се прави. В крайна сметка има обаче живи и здрави хора, които могат да говорят, могат да свидетелстват. Дори нещо да е изчезнало, има си шефове, бивши отговорници за това, които могат да кажат - кое е изчезнало, защо, редно ли е, нередно ли е и т.н. И тук добре - комисията за контрол на ДАНС ще ги изслуша, обаче ние не можем да водим следствие. Можем да ги изслушаме, да вземем сведение и да направим някакво становище. Това становище пак ще отиде до прокуратурата.
- И ако пишете до прокуратурата, а тя пак да ви върне същия отговор?
- Тя трябва да направи каквото е нужно - да разследва тези служители, да установи къде са извършени престъпления, ако са извършени, и да има санкции. Иначе служителите на ДАНС остават с чувството, че могат да правят каквото си искат, че могат да разработват, да подслушват, да издевателстват с останалите граждани, както в случая с "Галерия".
- От друга страна, Златко Баретата каза, че това са пълни измишльотини. Няма ли да кажат и другите, които ще ги викнете, същото?
- Е, сред тях има хора, които са и в момента на отговорна длъжност като самият Танов. Каквото и да кажат, значи те първо са отговорни за думите си. Все нещо ще се изясни, най-малкото ще се засекат твърдения. Най-важно е да се изясни въпросът защо е била тази среща. За мен продължава да е абсурд на абсурдите вътрешен министър да ходи по срещи с оперативно интересни лица и да уговаря за нещо си, което било важно за държавата. Като е толкова важно за държавата, защо се унищожават средства, защо се потулва това? Защо не кажат: изяснихме страшно важния въпрос за държавата като спасяването на България от международния тероризъм примерно. Явно нещо има прикривано тук, което трябва да излезе на яве.
- Не смятате ли също така, че е абсурд на абсурдите, ако вътрешният министър е разследвал и е правил разработки на шефа на Агенция "Митници" - това, което пък твърди Румен Петков от вчера?
- Срещу всеки могат да се правят разработки, ако има някакви данни за извършено престъпление, независимо на какъв пост е. Друг е въпросът какво показват тези разработки, дали има първо такива. Не знам Цветан Цветанов дали има правото да каже това. Защото, ако нещо се разследва, то има някаква тайна все пак. Но по-скоро приемам казаното от Румен Петков като подхвърляния, по-скоро като негов отговор спрямо нападките срещу него.
- Получи се точно такъв словесен пинг-понг, какво се крие зад цялата тази история?
- Определено се замърсява атмосферата, губи се представа, може би това е и една от целите. Обикновеният българин започва да губи критерий кое е важното за обществото, занимават го с подхвърляния - ето срещу Цветанов например. И той тръгва да се обяснява, това му отнема време и енергия, отклонява го от основната му дейност. В крайна сметка неговият рейтинг е признат и навън, и в България точно за борбата с организираната престъпност.
- Смятате, че Цветан Цветанов е сбъркал в това, че тръгна да дава обяснения за нещата, за които го обвиниха?
- Това е омагьосан кръг: ако не даваш обяснения пък излиза, че нещо прикриваш и се криеш. Въпросът е, че нещо се подхвърля и някой тръгва да се обяснява. Аз го знам от личен опит, знам това колко добре е отиграно в ченгесарско-бесепарските кръгове - хвърля се един слух или една версия, медиите започват да я транслират, мишената започва да се обяснява за нападката. И така изваждаш човека от основното му действие, изнервяш го. Това е просто класическа схема. В случая виждам ескалация на действията срещу Цветанов, респективно срещу правителството, защото той е основен стълб в този кабинет, знакова фигура. И това е един удар по управлението на ГЕРБ. АТАКА като партия, подкрепяща това управление, го приема като опит за дестабилизация.
- Тоест опитват се да свалят щита "Цветанов" и да атакуват Борисов?
- Именно, защото те са силен тандем, това се знае. Когато удряш по едната част на тандема, това резонира. Имаше около една година, в която загубилите изборите бяха зашеметени като в нокдаун. Сега започва съвземане и съответно нападки. Точно затова е нужно да се поизчисти зърното от плявата, да се види кое е същественото. И най-вече да продължават действията, които върши правителството, защото те са същинската работа, която ще покаже резултати след година-две-три. А другото е просто скърцане със зъби и опити за дестабилизация.
- Кой има изгода от тази дестабилизация, при положение че всички социологически проучвания казват, че ако има предсрочни избори, ГЕРБ ще ги спечели дори по-убедително, отколкото предишните?
- Тези, които губят територии. Ето, Ваньо Танов говори за подялба на наркопазари, да сложим и контрабанда и всички тези огромни потоци от черни пари, зад които стоят сериозни интереси. Когато започват да губят територия, съвсем естествено е те да се озлобят и с огромни средства да ангажират и медийно влияние, и такива разработки, постановки, инсценировки и пр. Хора, които губят такава територия, са способни на всичко. Вие знаете, че наскоро се говореше и за физическа опасност за премиера.
- Смятате ли, че това е реалност?
- Да, допускам го, защо не. Има доста засегнати интереси и просто част от засегнатите със сигурност са се изнервили и може да им се върти в главата и такава мисъл, не дай Боже. Но това още веднъж говори колко интереси всъщност бяха засегнати, за което мога да кажа, че имаме заслуга и ние, от АТАКА, като последователно подкрепящи това управление. По реакциите си личи всъщност, че сме на прав път.
- Говори се, че до Нова година ще се свърши политическият път на Цветанов.
- Не, не мисля, че до Нова година ще стане нещо, което да промени радикално ситуацията у нас. Тези приказки ги слушаме още от есента на миналата година как до Нова година ще падне кабинетът, а напролет ще видите какво става. Това са дежурни смущения в ефира, които се пускат пак от тези, които губят територии, с цел всяване на смут, объркване на хората, да си мислят, че всичко ще рухне. Не мисля, че ще има такива сривове. Просто трябва едно последователно действие. Винаги, когато съм имал възможност да говоря с премиера, съм казвал много ясно, че не трябва да се отстъпва от поетия път. Че подкрепата ми е категорична, защото ние разбихме статуквото на управлявалите партии досега - БСП-та, ДПС-та и сини, разбира се. Те сега даже говорят вече в един хор. Вие виждате как няма разлика между риториката на Костов, на Станишев и на Лютфи Местан. Те говорят почти едно и също и са сред тези, които са с настъпени интереси, със загубени територии. Това вече, когато се свърже политически кръгове с огромен финансов ресурс, с подземен свят, наистина е сериозна картина. И оттам оправията е някакъв тип италиански модел, както беше разчистването на мафията през 90-те години, с много сериозни мерки, с една обаче много сериозна прокуратура и правосъдна система, която тогава стъпи категорично в ролята си. Тогава бяха нанесени много тежки удари, беше прекъсната тази връзка мафия - политика, която беше характерна за Италия. Мисля, че идва времето и тук за това и без да се обръща внимание на воплите, че, ах, виждате ли, ставаме полицейска държава. Всичко това се върши в условия на правов ред и в Европейския съюз няма как да има полицейска държава, така че просто трябва да се продължава с категоричност, това е моето мнение.

* Интервю по Нова ТВ в предаването "Здравей, България"


Тагове:   Италия,   както,   мафията,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ataka
Категория: Политика
Прочетен: 1298547
Постинги: 162
Коментари: 388
Гласове: 104
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930